onsdag 2 mars 2011

Resultat av några av Amandas frågeställningar

Här kommer sammanfattade resultat från några av mina, Amanda, frågeställningar:

  • Hur ligger Eskilstuna till i jämförelse med andra städer när det gäller att vara miljömedveten?
FTI AB är en återvinningsorganisation här i Sverige som under de senaste året har gjort en omorganisation för att få bättre koll över återvinningsstatistiken för plast- pappers och metallförpackningar. Vi har hittat statistik över återvinning för olika städer med hjälp av FTI AB. Statistiken ger en ungefärlig bild av den totala vikten insamlade förpackningar och tidningar per kommun. Den skattade vikten redovisas per capita.
När vi gör jämförelsen mellan statistikerna för att komma till en slutsats, måste vi ta hänsyn till vissa faktorer.
- Hushåll kan lämna förpackningar och tidningar i andra kommuner
- Vikter baseras på rapporter frå tömmningsentrepenörer, en tömmingsrutt kan dock innefatta fler kommuner. ¨
- Insamlingen kan innefatta avfall från både hushåll och verksamheter.

Såhär ser insamlingsresultaten ut för Eskilstuna, Göteborg och Stockholm.


ESKILSTUNA
STOCKHOLM
GÖTEBORG
GLASFÖRPACKNINGAR
14.55 KG
22.93 KG
18.03 KG
PAPPERSFÖRPACKNINGAR
13.12 KG
6.22 KG
8.89 KG
METALLFÖRPACKNINGAR
1.23 KG
0.83 KG
1.03 KG
PLASTFÖRPACKNINGAR
4.31 KG
2.05 KG
2.52 KG
TIDNINGAR
50.19 KG
54.0 KG
40.88 KG
Totala medelvärdet
16.68 KG
17.21 KG
14.27 KG

De tre städerna ligger ganska lika då det inte skiljer så mycket mellan deras totala medelvärden. När vi tittar på Eskilstuna ser vi att vi ligger väldigt bra till. vi ligger emellan två storstäder. Vi återvinner mycket och vi konsumerar inte för mycket. Vi tar självklart hänsyn till de faktorer vi nämde tidigare.
För att få folk med miljömedvetna måste vi göra det miljövänliga alternativet bekvämare, lättare och billigare än det miljöfarliga. Vi måste stärka människors motivationer genom att visa i medior att det går att göra miljövänliga handlingar utan mycket kraft elelr pengar!
  • Hur ligger Sverige till när det gäller att vara miljömedveten?
Under 2007 minskade Sveriges utsläpp av växthusgaser 2%. De totala utsläppen i Sverige har nu sammanlagt minskat med 9% sedan 1990 och enbart vid två tidigare tillfällen har minskningen varit större mellan två år. Sverige fortsätter alltså att vara ett exempel för världen att det faktiskt är möjligt att minska utsläppen och samtidigt ha tillväxt. orsakerna till utsläppsminskningen är flera. de kraftigaste minskningarna av utsläppen har skett inom energisektorn främst till följd av att oljeeldning för uppvärmning ersatts med biobränsle. Transportsektorn utsläpp har dock ökat med sammanlagt 12% sedan 1990, men ökningstakten har avtagit de senaste åren. Sverige överträffar sitt åtagande att minska koldioxidutsläppen mer än något annat land i EU. Prognoser visar att Sverige kommer att minska ustläppen med 15% mer än åtagandet mellan 1990-2012.
EU-kommissionen rapporterar svenskt ledarskap. Vi ligger i topp med länder som Frankrike, Storritannien och Tyskland som även de överträffar sina mål.
Vi i Sverige har visat att det går att minska utsläppen utan en massa defekter på landet. Det kanske gör att andra länder öppnar ögonen och gör likadant. Vi har dock inte riktigt lyckats med transportsektorn, men Sverige kan visa andra länder hur man kan minska utsläppen i andra sektorer, medan andra länder kan visa oss hur man minskar i transportsektorn. Hela världens länder måste sammarbeta för att det ska göra någon skillnad och bli bättre.

  • Vilka gör mest för miljön både positivt och negativt, företag eller privatpersoner?
Vi har intervjuat två olika företag, två privatpersoner och en miljöpolitiker för att kunna svara på den här frågan. Svaren på våra frågor till dem finns publicerade tidigare här i bloggen.
När vi jämförde vilka som var mest miljömedvetna, utgick vi inte bara från de svar vi fått på intervjuerna, utan vi hade det som grund, sedan utgick vi från företag och privatpersoner i allmänhet.
Vi kom fram till att vi tror företag är mer miljömedvetna än privatpersoner. Företag har en större press på sig att vara miljömedvetna, då minsa felsteg direkt visas i media och de kan pgr av det förlora kunder. Så fort ett företag gör något som inte är miljövänligt, uppmärksammas det! Det händer inte samma saker för oss privatpersoner. Vi privatpersoner förlorar inte något nära om vi inte är miljömedvetna och vi blir inte utskämmda för att vi får uppmärksamheten då vi gjort något dumt. Vi tror att vi människor är alldeles för lata och bekväma i våra liv för att vara så miljömedvetna som vi skulle behöva. Vi är duktiga på att klaga på företags utsläpp, men vad gör vi själva?
Lösningen till att få oss privatpersoner mer miljövänliga ligger just i uppmärksamheten. Någon måste vara på oss och "skämma ut oss" lite för att få oss att ändra instlänning. Böter skulle kunna vara en lösning. Pengar är något vi människor håller kärt om hjärtat och om någon skulle börja ta det ifrån oss skulle vi nog ändra vår inställning.

Det  var kort om några av våra frågeställningar, mer utförligt arbete kommer i vår presentation.

/ Amanda

1 kommentar:

  1. Det skulle vara intressant att få veta hur Eskilstunas miljömedventenhet ser ut gentemot hela landets medelvärde enligt statistiken och hur Eskiltuna står sig mot den bästa kommunen i landet, inte bara Stockholm och Göteborg.

    Annars,intressant och bra jobb!:)

    SvaraRadera